Jakość produktu
Jakość produktu to kluczowy element w każdym procesie produkcji i obszarze gospodarki. Najlepszym rozwiązaniem jest jakość wbudowana w produkt, czyli quality by design.
To znana i skuteczna koncepcja zarządzania jakością produktu, która wymaga kompleksowego nadzoru nad jego procesem wytwarzania.
Pomiar masy jest jednym z najczęściej wykonywanych pomiarów w skali mikro i makro, a różnica mas produktu w efekcie procesów suszenia, mieszania i przetwarzania to istotny czynnik nie tylko jakościowy, lecz także ekonomiczny. Laboratorium Badawcze RADWAG zajmuje się tymi problemami, wspierając użytkowników naszych systemów wagowych swoją wiedzą i doświadczeniem, a także uwzględniając wymagania międzynarodowych norm, systemów zarządzania jakością ISO oraz GMP i GLP.
Pomiar masy
Dokładne odmierzenie pewnej porcji substancji wydaje się prostym zadaniem, zwłaszcza gdy wynik ważenia jest szybko i pewnie prezentowany na wyświetlaczu wagi. Należy jednak pamiętać, że na dokładność pomiaru wpływa wiele czynników, takich jak długoterminowa stabilność wagi, precyzja pomiaru, warunki wykonywania pomiaru, umiejętności ważenia i czynniki zakłócające pomiar (wibracje, zjawisko elektrostatyki). Logiczne powiązanie ich wszystkich jest kluczowe dla oceny poprawności wykonanego pomiaru i dla analizy ryzyka całego procesu ważenia.
Laboratorium Badawcze kompleksowo rozpatruje te zagadnienia dla pomiarów masy w przemyśle spożywczym, chemicznym i farmaceutycznym oraz daje wskazówki, które pozwolą skorygować wykorzystywane procedury związane z pomiarami masy.
Czytaj dalejMetrologia
Metrologia to nauka o pomiarach, metodach pomiarowych i interpretacji uzyskanych wyników. Niezależnie od stopnia trudności procesu pomiarowego, najważniejsze są wnioski z przeprowadzonej analizy. Wykorzystanie danych z pomiarów masy pozwala na określenie jakości obserwowanego procesu, sprawdzenie, czy masa produktu znajduje się w założonych limitach, i zakwalifikowanie produktu do określonej klasy handlowej.
W obszarze metrologii znajduje się także ocena precyzji i dokładności pomiarów, co w praktyce sprowadza się do obiektywnej oceny każdego z etapów procesu pomiarowego, w tym także do oceny zdolności pomiarowej systemu wagowego. Jednym z wymaganym elementów związanych z pomiarami masy jest niepewność pomiaru.
Czytaj dalejMetodyka pomiarów
Pomiar masy czy też pomiar zawartości wody może być realizowany na wiele sposobów: automatycznie, półautomatycznie, ręcznie, na szalce wagi, pod nią lub nad nią, netto, brutto, z tarą odejmującą itd. Wybór optymalnego rozwiązania czasami jest intuicyjny i wynika z możliwości technologicznych bądź specyfiki produktu. W niektórych przypadkach wymagana jest optymalizacja procesu poprzez zastosowanie dedykowanych uchwytów lub algorytmów dla pomiaru masy.
Takie rozwiązania są weryfikowane przez Laboratorium Badawcze z uwzględnieniem ergonomii przy zachowaniu dokładności prowadzonego procesu. Metodyka to również przechowywanie i przygotowanie próbki do badań – kwestia szczególnie istotna, gdy celem jest określenie zawartości wody lub suchej pozostałości.
Czytaj dalejZawartość wody
Woda to istotny składnik większości produktów spożywczych i chemicznych. Jej ilość musi być ściśle kontrolowana na każdym etapie produkcji, ponieważ nadmiar wody zazwyczaj prowadzi do niekorzystnych zmian jakościowych produktów spożywczych, a dla substancji chemicznych może decydować o ich przemianach, czystości mikrobiologicznej lub klasie handlowej. Metoda termograwimetryczna wykorzystująca wagosuszarkę jako urządzenie do wyznaczania zawartości wody jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych sposobów stosowanych w laboratorium i przemyśle.
Laboratorium Badawcze RADWAG od wielu lat wykorzystuje tę metodę i przy współpracy z użytkownikami wagosuszarek opracowuje gotowe metodyki dla procesów suszenia w przemyśle rolnym, farmaceutycznym, spożywczym czy chemicznym. Prowadzimy współpracę z działami technologicznymi w zakresie optymalizacji zawartości wody w procesie produkcji i działami kontroli jakości, gdzie ocenia się finalną jakość produktu.
Czytaj dalejSucha masa
Ilość substancji stałej po usunięciu wszystkich składników lotnych w wyniku ich desorpcji przy podwyższonej temperaturze jest ważną informacją dla produktów płynnych, półpłynnych oraz podczas badania jakości wód i osadów ściekowych. W przypadku produktów spożywczych i chemicznych istotny jakościowo i ekonomicznie jest stosunek składników lotnych do stałych, a dla osadów ściekowych sucha pozostałość stanowi wyznacznik jakości procesów zachodzących w procesie biologicznego oczyszczania ścieków.
Laboratorium Badawcze dostrzega rangę tych problemów, dlatego realizuje projekty badawcze, które mają na celu wskazania optymalnych rozwiązań dla szybkiego i dokładnego badania suchej masy.
Czytaj dalejNa początek założenia
W toku prac nad nowym produktem bardzo ważne są początkowe założenia. W firmie RADWAG tworzymy zaawansowane urządzenia, które nie tylko są funkcjonalne, lecz także spełniają potrzeby naszych użytkowników.
Wymagania metrologiczne
Udokumentowane sprawdzenie i potwierdzenie, że zainstalowane lub zmodyfikowane urządzenia bądź instalacje są zgodne z zatwierdzonym projektem, zaleceniami producenta czy wymaganiami użytkownika.
Oczekiwania użytkowników
Udokumentowane sprawdzenie i potwierdzenie, że urządzenia oraz instalacje pomocnicze, połączone w jedną funkcjonalną całość, mogą pracować efektywnie i powtarzalnie, zgodnie z zatwierdzoną metodą prowadzenia procesu oraz specyfikacjami.
Bezpieczeństwo użytkowania
Udokumentowane sprawdzenie i potwierdzenie, że zainstalowane lub zmodyfikowane urządzenia bądź instalacje działają poprawnie w całym zakresie zakładanych warunków operacyjnych.
Publikacje
W efekcie prac badawczych, jakie są realizowane w Laboratorium Badawczym firmy RADWAG, powstają opracowania aplikacyjne dla metod badawczych, z których korzystają użytkownicy naszych systemów wagowych. Jest to jeden z elementów wsparcia oferowanego przez nas od wielu lat. Niektóre z naszych badań są publikowane w prestiżowych czasopismach naukowych.
Zobacz nasze publikacjeProjekty badawcze
- Badania metodą referencyjną PN-EN 12341:2014 i emisji pyłu zawieszonego PM z wykorzystaniem robotycznego systemu wagowego RB 2.4Y.F produkcji RADWAG Wagi Elektroniczne.
- Ocena możliwości zastosowania urządzenia RADWAG UMA 2.4Y.F do pomiarów masy cząstek stałych podczas badań na hamowni podwoziowej.
- Susceptometer in soil magnetic susceptibility studies.
Myślimy globalnie
Laboratorium Badawcze RADWAG współpracuje z jednostkami notyfikowanymi m.in. w UE, USA, Wielkiej Brytanii, Brazylii, Rosji czy na Ukrainie w zakresie certyfikacji wag produkcji RADWAG, zgodnie z wymaganiami OIML, GOST i NTEP.